Nevšední kulturní zážitek v Rehabilitačním centru Čeladná

Nevšední kulturní zážitek v Rehabilitačním centru Čeladná

mohwinkel
V rámci Frenštátský slavností jsme velice rádi opět přijali nabídku organizátorky festivalu, aby jeden z jejich zahraničních hostů vystoupil u nás na Lázeňském náměstí. Tento rok jsme přivítali polský folklórní soubor Jedliniok z Wroclawi.

Samotný soubor plní poslání velvyslance polské kultury tím, že popularizuje polské národní a regionální tance po celém světě. Akademický soubor písní a tanců Vratislavské univerzity životního prostředí a přírodních věd Jedliniok vznikl v roce 1975 a byl pojmenovaný podle stejnojmenného tance z Dolního Slezka z okolí města Jedlina – Zdroj. Soubor tvoří především studenti  wroclawských univerzit.

U nás se představilo 24 tanečnic a tanečníků, kteří byli doprovázení čtyřčlennou kapelou. Během hodinového vystoupení s názvem Pozdrav z Wroclawi jsme viděli mazurku, krakowiak, polonézu nebo goralské tance. Taneční vystoupení byla doplněná o sólové písně, které se nesly náměstím.

Tanečníci vystřídali několik krojů. U tance krakowiak, který je také symbolem polské kultury měli tanečníci pestré, bohatě zdobené kroje. Naopak u gorlaských tanců jsme mohli vidět kroje podobné těm našim valašským, doplněné o vlněné ponožky a krpce. Společné kulturní kořeny šly poznat nejen v tancích, ale i v hudbě. Celý soubor tančil a zpíval se zápalem a radostí,  i přestože venku panovaly vysoké letní teploty. Doufejme, že příští rok budeme mít opět příležitost zhlédnout jedno z dalších výjimečných představení.

Autoři fotografií. Stanislava Slováková, marketing RCČ