Exkurze zaměstnanců RCČ do RÚ Hrabyně a RÚ Chuchelná

Exkurze zaměstnanců RCČ do RÚ Hrabyně a RÚ Chuchelná

Blanka Ochmanová
Na jeden den jsme pomyslně „zavřeli“ náš rehabilitační ústav v Čeladné a vyrazili na návštěvu jiného zařízení, abychom se nechali inspirovat, zjistili, jak to funguje v jiném rehabilitačním zařízení a také, abychom strávili společně čas jako tým.

Na úvod pár slov o navštívených místech. Rehabilitační ústav Hrabyně je zařízením poskytujícím nejlepší možnou péči klientům po úrazech, cévních mozkových příhodách nebo s onemocněním pohybového ústrojí či nervového aparátu. Samotný ústav se skládá ze dvou areálů. První se nachází v Hrabyni a specializuje se na dospělé pacienty s neurologickými a poúrazovými stavy. Druhou částí je detašované pracoviště v Chuchelné zaměřené mimo ortopedický a neurologických diagnóz i na pacienty po amputacích.

My jsme se rozhodli navštívit obě tato místa. Z našeho rehabilitačního centra jsme vyrazili společně autobusem něco málo po sedmé hodině ranní. Před půl devátou jsme dorazili do RÚ Hrabyně, kde jsme se nejprve před hlavním vchodem společně vyfotili a poté nás přišla přivítat náměstkyně Mgr. Petra Bialková, DiS. První půlhodinku jsme strávili v konferenční místnosti, kde nás přivítali vedoucí pracovníci tohoto rehabilitačního ústavu. Nejprve se ujal slova náš pan ředitel Bajgar, který vtipnými historkami ze svého působení zde v RÚ Hrabyně zavzpomínal na svá pracovní léta, které zde strávil. Poté jsme se vydali na obhlídku jednotlivých pracovišť rehabilitace, ergoterapie a zavítali jsme i do lůžkové části. Celková kapacita centra je 217 pacientů. Prohlídku doprovázel výklad vedoucích pracovníků a byl i prostor na případné dotazy našich zaměstnanců. Prohlédli jsme si i bazén, nejrůznější dílny a nakonec jsme zavítali i na spinální rehabilitační jednotku. Na závěr jsme poděkovali za milé přijetí a pozvali jsme zaměstnance RÚ Hrabyně, aby nás v budoucnu také navštívili.

Poté jsme se vydali na oběd do restaurace Na golfu v Kravařích.  Nabití energií z přijatých kalorií jsme vyrazili směr RÚ Chuchelná. Nejprve několik informací o tomto zařízení. Rehabilitační ústav Chuchelná je historicky druhý nejstarší rehabilitační ústav bývalého Československa. Nachází se v prostorách loveckého zámku knížat Lichnovských, jež byl postaven někdy před rokem 1650. Součástí je krásný zámecký park o rozloze 5,5 ha, který je po rozsáhlé renovaci a poskytuje svým návštěvníkům zázemí pro relaxaci a odpočinek. Celková kapacita centra je 166 pacientů.

Čekala nás paní náměstkyně, která nás při příchodu představila vedoucím pracovníkům. Byli jsme rozděleni na dvě skupiny a prošli jsme si celý areál. Nechyběl výklad a došlo i na setkání se spolužáky a známými pacienty. Návštěva keramické dílny se některým kolegům líbila natolik, že si domů odnášeli výtvory pro své rodinné příslušníky.

Děkujeme vedení našeho rehabilitačního centra za uspořádání této exkurze, pracovníkům RÚ Hrabyně a RÚ Chuchelná za milé přijetí také řidiči autobusu, který nás celý den bezpečně dopravoval z místa na místo. Těšíme se, že budeme v těchto exkurzích pokračovat.